De praktijk bewijst het: Buitengevelisolatie is de beste manier van warmte-isolatie. Het isoleren van de buitengevel kan zodanig gebeuren dat aan alle wettelijke eisen wordt voldaan. Tegelijkertijd gaan de energiekosten flink naar beneden. Geïsoleerde buitenmuren zorgen dat warmte niet naar buiten wordt afgegeven: de warmte blijft binnen en zorgt dat de wanden warm worden.
Het kachel-effect
Na het uitschakelen van de verwarming treedt het zogenaamde ‘kachel-effect’ op: de in de muur opgeslagen warmte wordt teruggegeven aan de binnenruimte. De woning koelt daardoor niet meteen af. De temperatuur van de binnenruimte blijft gelijkmatiger; dit zorgt voor een aangenaam woonklimaat.
Nog een belangrijk voordeel van een warme muur is het voorkomen van condensvorming. Condensvorming is bij niet-geïsoleerde muren vaak de hoofdoorzaak van schimmel. Daarnaast voorkomen warme muren ook dat er vorstschade ontstaat aan leidingen. Bovendien gaat het aanbrengen van een buitengevelisolatiesysteem nooit ten koste van de leefruimte. Buitengevelisolatie heeft in feite alleen maar voordelen!
Buitengevelisolatie versus spouwisolatie
De spouwmuur is een praktische plaats om isolatie aan te brengen. Er is binnenshuis geen effect (geen ruimteverlies) en vochtproblemen doen zich alleen voor in extreme omstandigheden. Spouwisolatie is dus al een stap in de goede richting. Maar wanneer het op isolatiewaardes aankomt, zal deze methode nooit het succes van een buitengevelisolatie systeem kunnen evenaren. Bij spouwisolatie blijft de isolatiedikte beperkt tot de beschikbare spouwdikte (doorgaans 7 cm; een smallere spouw is bij jaren ‘20-’30 woningen echter geen uitzondering), waarmee slechts RC1,8 haalbaar is. Ook worden koudebruggen en kierdichtheidsproblemen niet opgelost.
De voordelen
Systeemopbouw
Bij buitengevelisolatie wordt een warmte isolerende laag aan de buitenkant van een woning of pand aangebracht. Een isolatieplaat van polystyreen (EPS) of minerale wol wordt verlijmd op de ondergrond bijvoorbeeld een bestaande buitenmuur. Hierna wordt er een mortellaag (mineraal of cementvrij) aangebracht die wordt versterkt met een weefsel dat de thermische belasting kan dragen. Na uitharding is het systeem gereed voor verschillende decoratieve eindafwerkingen, bijvoorbeeld sierpleister, schuurwerk en/of steenstrips.
Toepassing van buitengevelisolatie is op vele ondergronden mogelijk:
De thermische systemen die wij toepassen kan met een isolatieplaat van EPS t/m 400mm en bij een natuursteen- en keramische bekleding tot 200mm.
Voor meer informatie: Wij werken veelal met de goedgekeurde gevelisolatiesystemen van verschillende producenten: